torsdag 10 juli 2008

Besök vackra Kristianopel


Pitoreska Kristianopel med anor från 1600-talet är verkligen en plats jag rekommenderar alla att besöka. Hela byn är underbart vacker och kommer man med båt möts man av en jättetrevlig gästhamn. Här finns fina faciliteter och trevliga små bodar att köpa souvenirer eller annat krimskrams i.
Redan på förmiddagen började det lilla caféet fyllas av kaffetörstiga besökare. Man kan sitta på innergården i skydd för vinden eller på gaveln, så man har uppsikt över hela hamnen.
När solen gick ner igår, var hela hamnen knökfull av båtar, men redan vid 8-tiden imorse var det liv och rörelse i de flesta båtar i hamnen. Alla verkade packa ihop för vidare färd mot nya mål. De flesta har segelbåtar, så de ville väl dra nytta av vinden under dagen.
Kärleken och jag tog en promenad i omgivningarna medan flickorna håvade.
Här är så väldigt mysigt. Ett riktigt kulturminnesmärke. Man kan riktigt känna hur det var på 1600-talet när Krisitanopel var en viktig stad, danskarna sista anhalt innan svenska gränsen. Det var innan man byggde Brömsehus, vid Brömsebro, ännu närmre gränsen.
Delar av fästningen finns kvar och man kan läsa om krigen på plats. Även efter freden i Roskilde 1658, då svenskarna fick Blekinge och Skåne, försökte danskarna erövra mark igen, genom att inta Kristianopel igen 1676. Staden blev åter svensk år 1677.

Vackra vyer över byn från fästningen.


Kristianopel är byggt på en ö. Numera är det ganska igenväxt under bron som leder över till den gamla delen av samhället...
...perfket att paddla kajak eller kanot i.
Den lilla ån är ett populärt tillhåll för metare.
I bakgrunden skymtar Andréns konst & hantverk. Vi tittadein där och blev väldigt imponerade av flera krukuppsättningar ihopsatta som vattenfall. Jag började genast drömma om hur jag vill ett sånt i uterummet, som ska byggas i framtiden. Kärleken funderade på något liknande vid dammprojektet i trädgården. Även det en framtida dröm.

Det underbara vädret idag, inbjuder verkligen till långa promenader längs de gamla gränderna. Vackra rosenbuskar avlöste stockrosor och andra skönheter. Alla hus var välbehållna och hade
kvar sin charm från förr. Jag skulle kunnat gå omkring i timmar...
Kring lunch började hamnen fyllas igen. Även idag är det nästan bara segelbåtar som kommer in.
Det är hur trevligt som helst med alla dessa människor, som myser i sommarvärmen. Folk kommer gående från campingen intill. Andra kommer med bil eller motorcykel för att ta sig en bensträckare och kanske en glass. Barnfamiljer stannar på bryggan och metar eller håvar maneter.
När vi kom tillbaka till båten, gick flickorna till stranden för att bada. Kärleken ville inte blöta ner sig. För kallt, tyckte han. Det var mycket trevligare att göra några kast istället.
Det börjar bli dags för mat igen. Magen kurrar. För barnens skull får det bli makaroner och falukorv. Inte min stora favorit, men det får gå. Man ska ju leva enkelt på semestern och båtlivet inbjuder ju inte till extravaganser.
Tills vi ses igen... KRAMEN!

Inga kommentarer: